Chapit Zulkefli: Luahan Seorang Peniaga Burger

Wednesday, August 25, 2010

Luahan Seorang Peniaga Burger


Okayyy~ Apa yang berlaku dalam video atas tu tetap dah berlaku kan? Now, we're going to talk about how do I feel when I'd listen to this ish from the perspective of me as the street hawker selling burger :)
Saya juga seorang peniaga burger, dan saya tak kesah apa pun kata orang. Yang penting, saya tahu saya peroleh rezeki halal. Memang teruk apabila dipandang hina just kerana meniaga burger. Saya x segan silu mengaku yang saya meniaga burger. Meniaga burger umpama meminta sedekah dengan cara terhormat. So, anda yang menghina kami ni, xpernah makan burger ke?
Actually, aku bengang gak bila dengar benda ni. Ye lah, disebabkan meniaga burger, lelaki ni jadi mangsa. Btw, ni lah realiti kehidupan. Aku pun pernah gak kena selar tentang meniaga burger ni. Aku pernah dengar orang cakap, even dia tak tujukan pada aku, but aku faham. Antaranya, "Apa kamu nak buat lepas grad? Kamu nak terus menerus jual burger di tepi jalan?". Kadang-kadang, aku tertanya, tak pernahkah mereka terfikir tentang perasaan seseorang yang bersusah payah mencari nafkah dengan meniaga burger tu? Hina sangatkah orang yang jual burger tu kan? Or ada comparison antara burger tepi jalan dan juga burger yang famous? (Of cuz ada beza, just kat jenama tu jer. But still remain the same thing being called as burger gak kan?).

Yang sedihnya, orang kita sendiri yang kata camtu. Bukannya nak bagi semangat or support. Nak jatuhkan lagi ada la. Tak nak naik lori, tak nak moto. "Cash rule everything around me"? Tu tagline yang kita biasa dengar. Heh, time suka, apa pon xper, time dah x nak macam-macam dok kata. Hello, kalau dah suka, just cakap je tak suka, but jangan la mengata/menghina. Saya pernah gi kelas naik lori burger. Tak kesah pon? For me, its my pride. Naper nak malu? Darah daging sendiri. Hasil titik peluh. Nape nak segan? Yang penting, kita ikhlas dalam mencari rezki yang halal. Biar jadi tukang kutip sampah pon (bukan saya nak mengata or nak hina), asalkan pekerjaan tu halal, insha Allah. Allah akan permudahkan hidup kita.


Btw, ni video terbaru untuk Zuls Burger Penang. Hope y'all enjoy it.
Thanks for watching. :)

2 response:

Gadis said... Best Blogger Tips

hye chapit. even nurul x ditempat that guy pn nurul terasa gak kowtt. pompuan tuhh mmg betol betol menjatuhkan maruah pompuan len. nnt sbb pompuan tuhh sorg, semua pompuan d salahkan & d samakan dgn dia. bajet gud gud jew pompuan tuhh. huhhh.!

Chapit said... Best Blogger Tips

Hey Nuyul. Yeah, Apit dgr pon menyirap gak la cuz Apit pon peniaga burger what? So, bila dengar, memang terasa panas hati la kan. Tak sangka sampai tahap camtu skali gurl tu cakap. Entah pape jek. haih.. Apa leh buat, bukan senang nak cari permata dalam timbunan kaca :)

Post a Comment