Chapit Zulkefli: 25th Ramadhan Mubarak

Saturday, September 4, 2010

25th Ramadhan Mubarak


Alhamdulillah. Finally aku still lagi punyai waktu dan peluang untuk menikmati Ramadhan di 1431H ni. Macam2 dah berlaku sepanjang 2010 @ 1431H ni. Ada yang pahit, ada yang manis, ada juga yang perit. Tapi, berkat kesabaran semuanya dapat dilalui dengan mudah dan tabah walaupun luka perit tetap terasa. Ya, luka lama berdarah kembali, ditambah pula dengan parut luka baru yang masih terasa.

Currently, agak busy ngn praktikal. Aku collabo ngan pegawai kat tempat praktikal untuk buat Flash Animation untuk 2 event besar kat sana. dilancarkan oleh KSU dan CM. Alhamdulillah. Banyak yang aku dapat belajar dari pegawai aku, dan jugak aku pelajari tentang erti hidup. Kenapa aku cakap camni? Biarlah rahsia. Nanti ada pula yang terasa cuz aku tulis dalam blog, dalam facebook, ada pula yang kata aku pengecut, dan macam-macam lagi. Tapi aku tak pernah kesah pon. Cuz ni blog aku, facebook aku. Hak aku :)

Biasalah. Benda yang sama. Budaya yang sama. Elemen dan juga sikap yang sama. Tapi aku tak pernah berkira. Tak pernah pula aku nak cakap banyak. Apa yang jadi pegangan, "Dilontar ke laut jadi pulau, di lontar ke darat jadi gunung". Maaf la kalau aku tulis peribahasa ni tak betul. Cam bagus jer tulis camni kan? Walau apa pun, aku memanglah bukan bagus sangat pun. just aku yang terbaik dalam apa yang aku buat. So, aku still intact. Undisputed. Still standing kat sini. Infact, tak affect apa-apa pon dengan apa yang jadi. Aku tak sakit. Cuz aku tahu kawal perasaan dan diri aku. Yang penting, aku sedar asal usul aku. Dan aku bersyukur serta berterima kasih dengan orang yang pernah tolong aku. Bukannya "Susu dibalas tuba". Haihhh~ Peribahasa lagi~

Dalam hidup ni, kita kena respect orang lain, hormati keputusan orang lain. Kita tak boleh harap orang biasakan diri orang dengan kita, but kita yang kena adapt diri kita dengan keadaan sekitar, orang disekeliling kita. Jangan jadi terlalu manja, jangan harap untuk disuap sahaja. Anda sudah dewasa. Bukan kanak-kanak. If mahu dihormati, belajar menghormati. Siapa anda untuk menghukum orang lain? Apakah anda mampu menutup apa yang anda lakukan? Secebis ayat yang aku luahkan, dibalas dengan berdusun-dusun cemuhan. Kalah Twista or Krayzie Bone dalam rap diaorang. Aku tak usik banyak, sikit jer. Tapi melenting yang amat. Haihh~ Apa boleh buat kan? ;)

Kita perlu bersedia. Kadang-kadang, kita akan hadapi pelbagai perkara yang kita tak tangka langsung. Musuh berada di mana-mana. Apa yang diajar pada aku, yang selalu diperkatakan pada aku : "Musuh yang paling kejam adalah kawan-kawan kita sendiri. Orang yang kita anggap sahabat kita sendiri sebab mereka tahu kelemahan dan kekuatan kita..". Dan aku akui kata-kata ni. Aku terima seadanya cuz aku dah diberi peringatan. Dalam berbuat baik, berpada-pada. Janganlah terlalu baik. Dalam kesempitan kita, akan ada yang datang ambil kesempatan. Berhati-hati shabat. Mereka disekeliling kita ^^,

Jadi, untuk mengakhiri entry blog aku yang panjang berjela kali ni, cakaplah apa pun pada aku. Aku tak kesah. Aku dah berkali-kali hadapi perkara ni. Dan aku tak kesah. Aku menyuarakan sesuatu yang benar. Dan aku tak pernah kesah if aku betul. Cuz aku tahu aku cakap benda yang betul. If orang dah tegur tu, dengar. Tapi if orang tegur then tak dengar, bila orang cakap, tak boleh pula terima. Perlu ke aku balas semua tu? Tak perlu.. tak perlu carut-carut, perkataan kesar. Just, ingat 3 perkataan ni STOP AND LISTEN! . Use ur mind pls. Pada sapa2 yang baca ni, if anda berada tempat yang sama dengan saya, anda akan faham. dan sekiranya anda yang tak berada ditempat saya, take note dengan apa yang diperkatakan. Bukan anda saja yang nak hidup dalam dunia ni. Respect the others okayyy? :)


Btw, I just bought this tee from Brotherhood Arts.You can see all of the list of the new design from here at there page. I'm satisfied with their tshirts, nice design, nice shirt, fast in delivery and more, all of this are in reasonable price. What are you waiting for? Come and support our brothers and sisters at Brotherhood Arts!

2 response:

nuriman said... Best Blogger Tips

ehem..cantik t-shirt :P

Chapit said... Best Blogger Tips

keh3 :D

Post a Comment